El taller de millora de propostes celebrat a Can Massallera impulsa una nova fase del Pressupost Participatiu 2025-26
L’Ajuntament de Sant Boi continua apostant per una ciutat construïda amb la veu directa de la seva ciutadania. El passat dilluns 7 d’abril es va celebrar un taller participatiu a Can Massallera en el marc del Pressupost Participatiu 2025-26, que preveu destinar 300.000 euros a projectes proposats i escollits per la població. Amb 124 propostes presentades, la jornada va servir per millorar-ne la viabilitat i fomentar el debat ciutadà.
Escolta el programa a partir del minut 15:19
Quatre eixos per transformar Sant Boi
Les propostes rebudes s’han estructurat en quatre grans àmbits: emergència climàtica i resiliència, inclusió digital, gènere i diversitat sexual, i hàbits saludables i activitat física. Segons el regidor de Sant Boi en Comú i tinent d’alcaldia, Àlex Pérez, “la veritat és que sí, al final són 126 propostes, les que han arribat, que jo crec que és un bon número”.

Álex Pérez respón a Gent de Carrer sobre els pressupostos participatius 2025/2026
Aquest enfocament permet enfocar l’acció municipal en temàtiques estratègiques i compromeses amb la sostenibilitat, la justícia social i el benestar. En aquest sentit, Pérez subratlla que “el que m’ha agradat molt és que són propostes molt centrades en la vida de les persones, i jo crec que això és el més important“.
Un espai per fer viables les idees de la ciutadania
L’objectiu del taller no era seleccionar ni descartar propostes, sinó millorar-les, fusionar-les si cal, i fer-les viables tècnicament i econòmicament. A la sala de conferències de Can Massallera, una trentena de persones van debatre en grups organitzats per àmbits, amb voluntat col·laborativa i mirada de ciutat.
“Aquest taller és precisament per buscar aquestes millores que permetin donar-li més viabilitat a les propostes fetes”, explica Àlex Pérez. Sovint, els ajustaments necessaris són de naturalesa tècnica —competències municipals, normatives— o pressupostària, ja que algunes iniciatives superen el límit econòmic assignat.
Participació activa i il·lusió veïnal
L’ambient a Can Massallera era d’energia col·lectiva i ganes de transformar. “La gent ha vingut fins i tot abans de l’hora, perquè jo he vist moltes ganes de parlar de les propostes, i sobretot he vist molta actitud”, va destacar el regidor, posant en valor el compromís ciutadà.
Una de les fites d’aquest procés és generar una evolució del “la meva proposta a la nostra proposta, la proposta per a la ciutat”. Aquesta visió compartida reflecteix un model de democràcia participativa cada cop més arrelat a Sant Boi, en què la ciutadania no només proposa, sinó que també construeix col·lectivament.
Inclusió digital i seguretat per als joves i la gent gran
D’entre les propostes, en destaca una de l’àmbit de la inclusió digital, presentada per Xavier, un dels assistents al taller: “Una de les propostes és la inclusió i la facilitat a la inclusió de l’àmbit digital de les persones grans”, explica. També va proposar formacions per a pares i mares per conèixer els riscos de les xarxes socials: “La protecció dels nostres fills i filles en l’àmbit digital també és important”.
Tot i que aquest àmbit va rebre menys propostes —només 11—, la qualitat i rellevància de les iniciatives reforça el valor d’aquesta línia de treball, especialment per reduir la bretxa digital i garantir la seguretat de col·lectius vulnerables.
L’activitat física, l’àmbit amb més propostes
Dels quatre eixos, el d’hàbits saludables i activitat física va ser el més prolífic, tant en nombre de propostes com en participació. Segons el regidor, “la que més propostes hi havia era la d’hàbits saludables i d’activitats físiques”, un àmbit amb gran impacte en la qualitat de vida diària dels veïns i veïnes.
Moltes iniciatives fan referència a millores d’equipaments esportius municipals, ampliació de serveis i accions que promouen la salut comunitària. Aquesta tendència demostra una consciència creixent sobre el benestar físic i emocional, especialment després dels efectes socials de la pandèmia.
El valor de la diversitat i el compromís climàtic
Tot i ser àmbits més nous en l’imaginari col·lectiu, les propostes de gènere i diversitat sexual i d’emergència climàtica i resiliència han tingut també una molt bona acollida. “Al final també la gent s’ha animat i tenim propostes de totes”, afirma Àlex Pérez, celebrant aquesta diversitat temàtica.
Aquestes propostes són clau per construir una ciutat inclusiva, sostenible i preparada pels reptes del futur, i visibilitzen col·lectius i problemàtiques que sovint queden invisibilitzades en processos clàssics de planificació urbana.
Un procés per empènyer l’Ajuntament a fer més
Un dels missatges més potents que deixa el taller és l’aposta per una ciutadania activa, que empeny i transforma les institucions. “El meu missatge seria que en comptes de 126 hi haguessin 500 propostes”, diu el regidor, que veu amb bons ulls ampliar el pressupost participatiu en futures edicions.
“La millor manera de fer-ho és invitar la gent a participar, entrar al Decidim, fer propostes, i després, votar-les”, afegeix. És així com es dona valor a una eina com Decidim Sant Boi, la plataforma digital on es pot participar de forma oberta, segura i transparent.